П`ятниця
26.04.2024
20:53
Вхід на сайт
Пошук
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Нижньоболотнянська гімназія Зарічанської сільської ради
Головна » 2013 » Січень » 29 » Cвяткування Дня соборності та свободи України.
22:31
Cвяткування Дня соборності та свободи України.

   21-22 січня у Нижньоболотнянській ЗОШ І-ІІ ст.. проходило святкування Дня соборності та свободи України.

На урочистій лінійці виступали учні 6 класу, які ознайомили присутніх з історією свята. Наголосили на  тому, що 22 січня 1939-го було вперше за 20 років урочисто відзначено на офіційному рівні свято Соборності. Відбулось це у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час - автономній республіці Чехословаччині. Це був чудовий привід нагадати закарпатцям про волю, висловлену на з’їзді Всенародних зборів українців у Хусті 21 січня 1919-го про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею у Києві, і легітимізувати тим самим свою програму побудови Української держави на базі «закарпатського П’ємонту».

Це була не просто маніфестація, а найбільша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація місцевого населення за участю 30 тис. люду, яке з’їхалось до столиці Карпатської України з усіх куточків краю.

День Собо́рності — свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

     Офіційно в Україні День соборності відзначався з 1999 року.

Логічним завершенням заходу стало спільне виконання гімну України присутніми.



Переглядів: 708 | Додав: Кесі | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
avatar